Към съдържанието

Въпроси и отговори

За какво най-често се обръщат към мен?

Обикновено ме търсят хора, които са попаднали в труден момент от живота си. Преживяват специфични проблеми от емоционално естество като – депресия, прекомерна тревожност, паник атаки, проблеми в отношенията, професионалния живот,хранителни нарушения, зависимости, хронични заболявания(диабет, хипертония, ендокринни заболявания и др). Хора, които преминават през стресова ситуация напр.раздяла,развод,смърт на близък, преместване в друга дъвжава. Често ме търсят и хора, които просто за загубили смисъл и радост от живота си. Те са стигнали до граница, в която осъзнават, че им е трудно да продължат сами. Осъзнали са,че могат да потърсят сътрудник някой, който обективно да ги подкрепи в трудностите без да натрапва или отнема личната им свобода на избор.

Търсят ме и хора, които просто желаят промяна или искат да надникнат навътре в себе си, мотивирани да развият своята личност, да станат по- осъзнати, да живеят по– пълноценно и хармонично със себе си и другите. Често, това са хора, които нямат проблеми от психологическо естество, обикновено се справят добре с живота си и имат удовлетвореност от себе си – в случая имат любопитство към вътрешния си свят и искат да научат повече за себе си, не се страхуват излязат от зоната на комфорт и да предизвикат своя потенциал.

онлайн психолог

Какво бихте могли да кажете на човек обмислящ да започне терапия?

Не се колебайте, терапията е процес, който трансформира. Много хора излизат от процеса със задълбочено себеосъзнаване и ново усещане за жизненост и посока в живота.
Можете съвсем спокойно да се срещнете с няколко психолога за да можете да прецените с кого бихте работили най – добре. Всеки терапевт/психолог има своя индивидуалност и метод на работа. Не изключено, ако с един не се получи сработване, с друг да имате шанс да проведете успешна терапия.

Важно ли е доверието между психолог и клиент?

Доверието между терапевта и клиента е най- важната градивна единица за една успешна психотерапия. Доверието се изгражда постепенно, но е от изключително значение. Важно е човекът да се чувства сигурен и спокоен в присъствието на психолога. Психотерапията е труден процес и клиентът е необходимо да усеща, че терапевта е на негова страна, разбира и чува думите му, може да приеме емоциите му и да даде неосъждаща обратна връзка. В такава атмосфера на доверие е възможно да се случат фундаментални промени.​

Колко често трябва да разговарям с психолог?

Честотата на сесиите зависи строго от индивидуалните потребности на човека. В някои от случаите може да бъде няколко пъти седмично до минимум два пъти в месеца. В зависимост от психичната нагласа и естеството на проблема върху , по -който се работи. Оптималният вариант е един път седмично. Понякога в течение на самата терапия може да има вариации,в определени моменти може да бъде по- често,в други по- рядко. Всичко е въпрос на договаряне, но е хубаво самата рамка и договореното да се спазват, защото те са част от терапевтичния процес.

Терапевтичния процес при различните хора е различен по продължителност. В някои случаи няколко сесии са напълно достатъчни за осъзнаване и преодоляване на дадената трудност. Изследванията показват,че едногодишна работа с добър специалист дава доста добри резултати. В други случаи процесът на възстановяване може да продължи с години. Понякога човека може да се чувства добре, но да желае да продължи терапията за да достигне по – дълбоко ниво на осъзнаване и разбиране на себе си.

онлайн психолог

Ще имам ли пълна конфиденциалност?

Всичко, което се изговаря в рамките на срещите остава строго конфиденциално. Единствено в случаите, в които представлявате сериозна заплаха за себе си и другите,това изискване може да не бъде спазено.

Работите ли със здравната каса?

Не. В България здравната каса не поема психологическите консултации.

Предписвате ли лекарства?

Не, психологът не работи с лекарства под никаква форма, в това число и хранителни добавки. Основният метод на работа е разговорът.

Мога ли да възползвам от онлайн консултация анонимно?

Можете да се възползвате от онлайн консултация напълно анонимно чрез аудио сесия или чат сесия – така самоличността ви остава анонимна.

Може ли да се проведе консултация по телефона?

Да, това е напълно възможно при същите условия, както и при онлайн консултациите.

Живея в чужбина, има часова разлика, какво е работното ви време?

В момента провеждам сесии Онлайн, това ми позволява да работя извън стандартното работно време,включително и събота и неделя.

Онлайн Консултации

Ще има ли ефект психотерапията?

Ефективността на психотерапевтичния процес зависи от много неща. Едни от най- важните са професионализма на психолога и мотивацията на клиента. Психотерапията е взаимен процес, в който и двете страни влагат усилие,надежди, емоции. В този процес се променят и клиентът ,и психотерапевта. Ефективността може да се оцени в това дали човека потърсил психологична помощ среща отговор на своите проблеми и въпроси, дали има разбиране, дали чувства промяна или подобрение.

Ето някои от точките, по– които сами можете да оцените дали терапията за вас е ефективна:​

– чувствате се по -добре с времето
– усещате облекчаване на емоционалната болка
– имате по-ясно разбиране за себе си
– чувствате се сигурни и разбрани
– справяте се по -добре със стреса в ежедневието
– по -добре управлявате и разбирате емоциите си
– общувате по -леко и по -свободно с другите

онлайн психологическа помощ

Какво става ако усетя, че се влошавам по време на терапията?

При някои от случаите може да се очаква едно кратко влошаване на състоянието на клиента в началото, последвано от осезаемо подобрение. На какво се дължи това? Някои емоции са дълбоко подтиснати, по време на терапевтичния процес те се извеждат на преден план за да могат да бъдат преработени, осъзнати и приети. Това е момента на влошаване, клиента изпитва силни, интензивни емоции от минали травматични преживявания, изпитва ги тук и сега. След това обаче се усеща облекчение и подобряване на състоянието.

Има обаче и случаи, когато влошаването е резултат от недобър подход или недобро разбиране от страна на психолога. В тези случаи е добре да се повдигне въпроса в сесията, и ако това не доведе до промяна, да се потърси друг психолог.

%d блогъра харесват това: