Как разбираме кога да приключим психотерапията?

Психотерапията в повечето случай не е ангажимент за цял живот. Тя има свое начало и край. Има съответно различни видове психотерапии краткосрочни и дългосрочни – всяка от, която има своето предназначение и цел.

В случаите, когато психотерапията е била успешна, независимо от вида й, приключването е един естествен процес. Израснали сте достатъчно, осъзнали сте се, постигнали целите си или сте разрешили проблема си. Правени са множество проучвания и резултатите сочат, че половината клиенти осезателно се подобряват след около 8 сесии. 75 процента се подобряват след около 6 месеца работа с психотерапевт.

Приключване на психотерапия

Решението за прекратяване на психотерапията се взима съвместно с вашия психолог. Един ден ще разберете, че вече не си лягате и не се събуждате, притеснявайки се от проблема, който ви е довел до кабинета на психолога. Или ще получите положителна обратна връзка от вашите близки и познати. Ще усетите, по-голяма удовлетвореност от своя живот и себе си като цяло, ще се усетите по-уверени в собствените си сили и потенциал. Ще сте придобили умения за справяне с трудностите и ще имате устойчивост в ежедневието.Заедно с вашият психолог ще прецените дали сте постигнали целите, които сте си поставили в началото на процеса. Тук този процес е доста индивидуален, защото всеки има различни очаквания и цели от една психотерапевтична работа.

Какво се случва след приключване на психотерапията?

Този въпрос вълнува много хора преминали пътя на психотерапията.Вероятно посещавате вашия лекар за периодични прегледи. Можете да направите същото и с вашия психолог. Можете да се срещнете отново, няколко седмици или месец след приключване на психотерапията, за да споделите как се чувствате на този етап.Това е особено добре прието от психолозите, защото за тях обратната връзка с клиентите след определено време е от изключително значение. Това определя смисъла на тяхната работа.

В други случай след известно време е възможно да се сблъскате с нова ситуация в живота си и да усетите, че имате нужда от малко подкрепа. Просто се свържете отново с вашия психолог, той вече ви познава в дълбочина и ще знае как да ви помогне в новата ситуация, без да се налага да влизате в терапия отново. Периодични подкрепящи сесии по-скоро биха затвърдили положителната промяна, която сте постигнали взаимно.

Има и трети вариант, в който психотерапията е полезна за личностно израстване и навлизане по-навътре в душата, тогава тя може да продължи по-дълго. Тук не се цели решаване на даден проблем или ситуация, а по скоро търсене на едно оцялостяване на личността. В тази насока работят така наречените длъбинни терапии. Те може да са един процес продължаващ с години.

Като заключение мога да кажа, че приключването на психотерапията е един естествен процес, но за всеки отделен човек индивидуален в зависимост от това какво е постигнато като съвместна работа и удовлетвореността от тази работа.

психотерапия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: