Защо спокойно можем да изберем онлайн консултация с психолог?

В последните години с бързото развитие на технологиите, онлайн консултирането стана достъпен и удобен вариант за много хора. Истината е, че броят на хората потърсили този вариант се е увеличил драстично през последните години, особено сред по-младите. Тяхното ежедневие е погълнато от технологиите и за тях този вид комуникация е нещо естествено. Много други пък се решават на тази стъпка предизвикани от любопитството, защото е по – достъпно, по-удобно и в много случаи по – финансово изгодно (психолозите работещи онлайн са по склонни да намалят цената)

Онлайн терапията е вариант на класическата психотерапия,често пъти по-нищо не й отстъпва. Доста от платформите за видео връзка, било то Скайп, Вайбър или Месенджър предлагат чиста картина и звук, и това е напълно достатъчно за срещата ви с психолога. Обикновено психолозите,които работят онлайн имат и кабинет, преминали са дългогодишно обучение и притежават необходимия лиценз за да практикуват професията.

Предимства на онлайн терапията:

  • Достъпна е за хора, които живеят в райони, където няма работещи професионални психолози, райони далеч от голям град.
  • Достъпна е за хора,който живеят в чужбина, а искат да получат адекватна психологична помощ на собствения си език и на достъпни цени. Това е прекрасен вариант за емигрантите, защото в много случаи те преминават през психологически трудности свързани с адаптирането им в чужбина. Особено изявени са следните емоционални състояния: изолация,депресивни и тревожни състоятия, синдрома на професионалното прегаряне, паник атаките, проблеми със съня. В чуждата държава обикновено психолозите взимат много скъпо и не всеки може да си го позволи, езиковата бариера също е пречка. Избора на български психолог би могло да е доста ползотворно.
  • Достъпна е за хора с физически ограничения, които им е трудно или невъзможно да посещават психолог. Физическите ограничения, често водят след себе си много психологически проблеми – депресия, ниска самооценка, интензивно преживяване на самота и отхвърленост.
  • Достъпна е за майки с малки деца, които желаят да се консултират с психолог, но нямат възможност да пътуват до кабинета на психолога. Няма спор,че майчинството е както едно много осмислящо живота събитие, така може да предизвика психичния ресурс на жената. Отдадена на детето си напълно, тя забравя своите нужди и забравя да мисли за себе си – това довежда до различни проблеми в психологичен план – ниска самооценка, тревожност, депресивни състояния и др.
  • Достъпна е извън стандартното работно време.Тя предлага доста по гъвкаво време за провеждане на консултациите – късно вечер или през уикенда. Естествено съгласувано от двете страни. Психологът работещ в кабинет обикновено има стандартно работно време, онлайн консултирането позволява сесиите да се провеждат извън това работно време – късно вечер или през уикендите.Това е изключително удобно за хората, които работят много или за хората живеещи в чужбина, където има часова разлика.
  • Удобна е в случаите, в които хората по различни причини не желаят личен контакт с психолог, но все пак желаят да получат консултация или съвет. Много проблемни психични състояния като агорафобия, депресия,социална тревожност, паник атаки и т.н могат да притиснат човека в къщи. Той не иска или няма мотивация да излезе за да отиде до кабинета на психолога, в този случай онлайн консултирането е подходящ вариант.
  • В други случаи, човек наистина не иска да се срещне лице в лице с психолога, поради това,че се срамува от проблема си, иска да остане анонимен или не може да се отпусне достатъчно, всички тези причини са достатъчни за да потърсите подкрепа онлайн.

Често самите клиенти споделят преживяванията си и опита си от онлайн консултациите като положителен, дори в някои случаи и по удовлетворяващ от стандартния. Удобството на това, че разговаряш от къщи (символично това е твоето пространство), помага да покажеш по автентичното си аз, по лесно да споделиш проблемите си и да си по открит,което предразполага за по – ефективен процес на лечение. Онлайн консултирането помага на доста широк кръг проблеми, остовно се открияват:

Депресия, тревожни състояния, паник атаки, проблеми в отношенията с половинката, разочарование, развод, раздяла, професионална неудовлетвореност, прекомерен стрес, безсъние, хронични заболявания, неувереност, самота и много други.

Има и проблеми при които не е препоръчителна и за тях е необходимо да се потърси терапия на живо, съдействие от психиатър – мисли, склонност или плануване на самоубийство, агресивни тенденции и тежки зависимости, психотични състояния и тежки клинични депресии. Рисковете в тези случаи са от възможност тези състояния да се задълбочат, до това да не могат да бъдат овладяни и съответно самата терапия да се окаже неефективна.

Като заключение, онлайн терапията е желана, привлекателна опция за много хора и най-важното тя е толкова ефективна, колкото и традиционната.

онлайн консултация с психолог

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: