Как да различим истинския психолог от псевдо -психолога?

Сега е актуално всеки да има свой психолог, това е част от модерното общество.Но тази вълна често може ни отведе до човек, който зад гръмката си реклама и понятие си няма как да работи с психиката на хората, възползва се от тяхното доверие и разчита на внушения за да постигне целите си.

Какво не влиза, по никакъв начин в методите на професионалния психолог? Обърнете внимание на описаните по долу признаци и ако разпознаете някои от тях в работата с вашия психолог, силно препоръчително е да го смените, все пак вашето здраве е на първо място. 

-Не гадае, не предсказва бъдещето, не гледа на карти, не прави магии, не ви връща в минал живот и всякакви дейности свързани с окултното, мистериозното и магичното. 

-Не чертае хороскопи и не се интересува от датата ви на раждане и вашата зодия. Не ви говори всякакви наизустени универсални съвети и рецепти съответстващи на зодията ви.

-Не говори за себе си, не ви сравнява със себе си, не прави препратки към собствения си живот и преживявания.Пространството, което той предоставя за лечението ВИ е предназначено за вас, вашия живот, чувства и проблеми. Не е обсебен от себе си и не ви натяква ,колко много знае и може, не цитира постоянно научени фрази от книгите по психология. 

-Не ви вменява решения за вашия живот,които вие трябва да вземете на база собствената ви свободна воля, съответно не дава конкретни съвети да се разделите с половинката си, например или всякакви конкретни неща, от които зависи бъдещия ви живот в голяма степен. Не ви подтиква да обвинявате другите и обстоятелствата, като по този начин снема отговорността от вас за решаване на вашите проблеми. 

Не ви търси и не ви се обажда извън регламентираното време за терапия, не навлиза в личното ви пространство.

Не ви кара да купувате негови продукти, например книги, хранителни добавки или някакви други предмети с цел търговия и реклама. Не включва финансова експлоатация.

Не ви кара да се чувствате в неудобно, не ви изнудва, не ви заплашва, не ви внушава, не ви унижава и не ви кара да се чувствате неудобно. В никакъв случай не се възползва от това, че в момента се чувствате уязвим. Не си позволява на ви поставя етикети. 

Не ви диагностицира

Не ви принуждава да продължите терапията в случай, че виждате че няма ефект и в случай, че се влошавате с времето.

Защо псевдо-психолозите може да нанесат вреда? 

В повечето случаи си мислим, че псевдо – психолозите няма да помогнат, и че всъщност са безобидни. Това не е така, тяхната практика може да бъде потенциално опасна. 

Лечението на психичните заболявания е сериозно начинание и не трябва да се гледа на такова едно лечение като произволна практика,която може да практикува всеки с безразборни методи, много от които недоказани научно. Не са редки случаите, когато професионалните психолозите срещат пациенти, които са били подложени на такива  псевдонаучни терапии, за да се справят с проблемите си с психичното здраве и които драстично са се влошили. В такива моменти пациентите и техните близки са отчаяни в търсене на решение на проблемите си и лесно попадат в капана на псевдо – научните движения, податливи са на всякакви внушение и

„лечителите“ лесно могат да се възползват от тях. Те не само губят финансови средства, но и време, което би могло да доведе до влошено състояние и дори да се стигне до фатален край. От друга страна псевдонаучните течения сериозно подкопават авторитета на психолозите,които съвестно са се обучавали много години и спазват стриктно етични кодекс и основното правило да не вредят по никакъв начин. 

Професионален психолог, фалшив психолог

Какво може да очаквате от професионалния психолог:

-Толерантност и уважение към вътрешния ви свят, уважение към всичките ви емоционални преживявания, неосъдително отношение във всеки аспект от споделеното от вас.

-Пълна конфиденциалност на казаното.

-Безпристрастно изслушване, разбиране и подкрепа на всеки един етап от процеса.

– Подкрепа на личния ви избор, предоставяне на възможност да разгледате ситуацията от множество страни, да изследвате множеството аспекти на даден проблем или конфликт и същевременно да ви подкрепя в избрания от вас път.

– Спазване стриктно на регламентираното от вас време за работа и финансово споразумение, без да прави произволни промени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: