Следродилна Депресия

Следродилната депресия е сериозно психическо разтройство, на което трябва своевременно да се обърне внимание. В статията ще се опитам опиша симптомите и признаците по-които да я разпознаете.

Следродилната депресия трябва да се разграничава от относително леките депресивни и тревожни симптоми, които обикновено се проявяват в рамките на няколко седмици след раждането на бебето и засягат окоро 80% от майките. В тялото на жената по време на бременност, както и по време на раждане се случват много промени, включтелно и хормонални. Физическото изтощение няма как да не се отрази и на психиката, свързано е с чести промени на настроението, тревожност, еуфория и други, но те преминават от само себе си в рамките на две седмици след раждането. В този случай лечение не се налага, подкрепата на семейството доста смекчава ситуацията.

Докато жени със следродилната депресия изпитват задълбочени депресивни състояния по време на бременността или след раждането. Чувствата на изключителна тъга, безпокойство и изтощение, които съпътстват следродилната депресия, могат да затруднят младите майки да извършват ежедневни дейности свързани с обгрижването на новороденото.

Симптомите на следродилната депресия с могат да се появят през първите четири седмици или по-късно след раждането на бебето и те са обикновенно доста сериозни. Те могат да продължат до една година.

Симптоми на следродилна депресия:

• Избягвате семейството и приятелите,нямате желание да разговаряте с тях или мислите,че не ви разбират.
• Чувствате се неспособни да се грижите за себе си и за бебето си.
• Имате усещането,че не можете да се свържете емоционално с вашето бебе, то ви изглежда чуждо.
• Страхувате се, че не сте добра майка и че не сте способна да поемете отговорност.
•Имате постоянни промени в настроението, тревожност или пристъпи на паника.
• Твърде много или твърде малко сън.
•Липса на интерес към ежедневните задачи, нямате желание за нищо.
• Мислите за увреждане на вашето бебе.
• Мислите за самоубийство.

следродилна депресия

Рискови фактори за развитие на следродилна депресия:


Всяка жена може да изпита следродилна депресия и тя може да се развие след раждането на всяко дете, а не само първото. Въпреки това, рискът ви се увеличава, ако:

 • Имате анамнеза за депресия, по време на бременност или по друго време
 • Имате биполярно разстройство
 • Имали сте следродилна депресия след предишна бременност
 • Имате членове на семейството, които са имали депресия или други разстройства на настроението
 • Преживели сте стресови събития през последната година, като усложнения на бременността, заболяване или загуба на работа
 • Вашето бебе има здравословни проблеми или други специални нужди
 • Имате близнаци, тризнаци или други многократни раждания
 • Имате затруднения с кърменето
 • Имате проблеми във връзката си със съпруга или друга значима фигура за вас.
 • Имате финансови проблеми
 • Бременността е била непланирана или нежелана
depresia bebe,sledrodilna depresia

За емоционалната връзка майка – бебе

Емоционалният процес на свързване между майката и детето, е най-важната задача в ранна детска възраст. Успехът на тази безсловесна връзка дава възможност на детето да се почувства достатъчно сигурно, за да се развива пълноценно, и влияе върху това как той или тя ще взаимодействат, общуват и формират отношения през целия живот. Привързаността се формира, когато майката отговаря топло и последователно на физическите и емоционални нужди на бебето. Когато бебето плаче, тя бързо го успокоява. Ако бебето се смее или се усмихва,тя му отвъща със същото. По същество майката и детето са в синхрон. Следродилната депресия може да прекъсне тази връзка. Депресираните майки могат да бъдат любвеобилни и внимателни на моменти, но в други моменти могат да реагират отрицателно или изобщо да не реагират. Майките с следродилна депресия са склонни да взаимодействат по-малко с бебетата си и е по-малко вероятно да кърмят, да си играят и да четат на децата си. Те могат също да са непоследователни в начина, по който се грижат за новородените си.

Как можем да си помогнем?

Опитайте се да поговорите за проблема с близките си. Когато се чувствате депресирани и уязвими, е по-важно от всякога да останете свързани със семейството и приятелите си – дори и да предпочитате да сте сами. Изолирането още повече ще задълбочи ситуацията. Нека вашите близки знаят от какво се нуждаете.

Не сдържайте чувствата в себе си. В допълнение към практическата помощ, която вашите приятели и семейство могат да ви предоставят, те могат да послужат и за много необходимия емоционален контакт. Споделете това, което изпитвате – доброто, лошото и грозното – с поне още един човек, за предпочитане лице в лице. Няма значение с кого говорите, стига този човек да е готов да слуша без да ви осъжда.

Свържете се с други майки,които преминават или са преминали през родилна депресия. Дори ако имате подкрепящи приятели, може да помислите да търсите други жени, които са преживели депресия. Много успокояващо е да чуете, че други майки споделят вашите притеснения, несигурност и чувства.

Лечение на следродилна депресия

Разстройствата след раждането са временни и лечими с професионална помощ.  Ако вие или някой, когото познавате, страдате от психично разстройство след раждане, намерете подходящ терапевт. Потърсете съответния специалист навреме, важно е да не неглижирате проблема, тъй като има опасност да се задъбочи и да доведе до нежелателни последствия, както за жената, така за новороденото и цялото семейство.

Графика на честотата на различните следродилни психични разстройства. източник на графиката: https://adaa.org/

Depression is common in new moms
Депресия след раждане

Ако статията ви харесва, споделете я!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d блогъра харесват това: